Είναι τα μαλλιά σας κατεστραμμένα, ξηρά και θαμπά; Ίσως χάνουν όγκο ή γίνονται λιπαρά λίγο μετά το πλύσιμο; Αν παλεύετε με παρόμοια προβλήματα και δεν έχετε ιδέα πώς να τα ξεπεράσετε, είναι καιρός να προσδιορίσετε το πορώδες των μαλλιών σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να ταιριάξετε τα κατάλληλα έλαια και να ξεκινήσετε με μια ειδική θεραπεία. Γιατί περιμένετε? Ξεκινήστε τώρα!
Γνωρίζετε τι είναι το πορώδες των μαλλιών;
Το πορώδες των τριχών καθορίζεται από τις επιδερμίδες τρίχας. Εξαρτάται από τη θέση τους σε σχέση με τον άξονα των μαλλιών. Η στρώση της επιδερμίδας μπορεί να είναι σφιγμένη ή χαλαρή. Το πορώδες αναφέρεται επίσης στην ικανότητα απορρόφησης και συγκράτησης της υγρασίας από τα μαλλιά σας. Αυτό συνδέεται με τη γενική κατάσταση και την εμφάνιση τους. Μπορείτε να διακρίνετε τρία είδη πόρωσης: χαμηλή, μεσαία και υψηλή.
ΜΑΛΛΙΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΟΡΩΣΗΣ
Αυτός ο τύπος μαλλιών θεωρείται κυρίως υγιής και φαίνεται πολύ καλός. Η στρώση της επιδερμίδας είναι σφικτή με επικαλυπτόμενες επιδερμίδες. Επομένως η φροντίδα και το styling δεν είναι πολύ εύκολο. Τα ενεργά συστατικά, το νερό και οι βαφές μαλλιών είναι σχεδόν ανίκανα να διεισδύσουν μέσα. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα μαλλιά χαμηλής πόρωσης είναι ανθεκτικά στις βλάβες, δεν είναι ηλεκτρισμένα και δεν φριζάρουν, αλλά είναι μεταξένια, λεία και λαμπερά.
ΜΑΛΛΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΡΩΣΗΣ
Σε αυτή την περίπτωση, τα μαλλιά είναι συνήθως κατεστραμμένα, εξαιρετικά στεγνά και στερούνται λάμψης. Οι τρίχες έχουν κενά και τρύπες στην επιδερμίδα. Κατά συνέπεια, απορροφούν γρήγορα νερό και στεγνώνουν γρήγορα. Τα ενεργά συστατικά μπορούν εύκολα να διαπεράσουν τα μαλλιά καθώς και όλες οι ακαθαρσίες. Αυτός ο τύπος μαλλιών είναι εύκολος στο styling και τη βαφή. Πρέπει να έχετε κατά νου ότι το θερμικό styling επιδεινώνει σημαντικά την κατάστασή τους.
ΜΑΛΛΙΑ ΜΕΣΑΙΑΣ ΠΟΡΩΣΗΣ
Τα χαρακτηριστικά υψηλής και χαμηλής πορώδους, σε συνδυασμό, δημιουργούν τον τύπο μεσαίας πόρωσης. Οι ρίζες μπορούν να είναι ομαλές και να λάμπουν ενώ οι άκρες – να είναι ξηρές και θαμπές. Τα μαλλιά μεσαίας πόρωσης μπορούν εύκολα να καταστραφούν εξαιτίας του συχνού θερμικού styling ή της βαφής. Επιπλέον, το πορώδες μπορεί να μειωθεί και μπορείτε να το κάνετε να φαίνεται υγιές και όμορφο. Τα μαλλιά μεσαίας πόρωσης είναι ευαίσθητα στο styling, απορροφούν τα ενεργά συστατικά και είναι εύκολο να θραφούν.
Πώς να χειρίζεστε τα πορώδη μαλλιά;
Αν θέλετε τα μαλλιά σας να φαίνονται εκπληκτικά, φροντίστε να αγοράσετε τα κατάλληλα καλλυντικά. Τα λάδια θα είναι η θεραπεία για όλα τα προβλήματά σας. Μπορείτε να διακρίνετε τους παρακάτω τύπους ελαίων: κορεσμένα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Όταν πρόκειται για μαλλιά χαμηλής πόρωσης, τα κορεσμένα έλαια είναι τα καλύτερα. Για τη φροντίδα των μαλλιών μεσαίας πόρωσης, τα πιο συνιστώμενα είναι τα μονοακόρεστα έλαια. Τα πολυακόρεστα έλαια θα είναι ιδανικά για μαλλιά υψηλής πόρωσης.
ΜΑΛΛΙΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΟΡΩΣΗΣ
Δεν χρειάζεται να καταβάλλουμε υπερβολική προσπάθεια στη φροντίδα μαλλιών χαμηλού πορώδους. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τα καθαρίζετε επιμελώς και να προστατεύσετε από την επιρροή επιβλαβών εξωτερικών παραγόντων (όπως: ακτινοβολία UV, θαλάσσιο αλάτι, ψυχρός άνεμος). Χρησιμοποιήστε προϊόντα ελαφρού τύπου, χωρίς comedogenic συστατικά. Αποφύγετε τις σιλικόνες και άλλες ουσίες που δημιουργούν ένα λιπαρό στρώμα στην επιφάνεια του δέρματος. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι τα μαλλιά σας δεν τρίβονται στο κασκόλ ή στο μπουφάν τον χειμώνα. Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα της θεραπείας σας, χρησιμοποιήστε κορεσμένα έλαια: καρύδα, φοίνικα, βούτυρο sea ή βούτυρο κακάο.
ΜΑΛΛΙΑ ΜΕΣΑΙΑΣ ΠΟΡΩΣΗΣ
Η θεραπεία αυτού του τύπου τρίχας πρέπει να είναι ισορροπημένη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλλυντικά παχύτερων και ελαφρύτερων τύπων. Ίσως να χρειαστεί να χρησιμοποιείτε λάδια χαμηλού πορώδους στην κορυφή του κεφαλιού σας και υψηλού πορώδους έλαια στα άκρα (στην περίπτωση αυτή μπορείτε να δοκιμάσετε μετάξι και σιλικόνες). Αισθανθείτε ελεύθεροι να προσεγγίσετε τα παρακάτω έλαια: macadamia, σουσάμι, γλυκό αμύγδαλο, ελαιόλαδο, λάδι από φυστίκι και argan.
ΜΑΛΛΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΡΩΣΗΣ
Για τη φροντίδα αυτού του συγκεκριμένου τύπου τρίχας, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μάσκες και μαλακτικά μαλλιών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και δραστικά συστατικά. Το καλύτερο θα είναι εκείνα που έχουν τη δυνατότητα να διεισδύσουν γρήγορα και βαθιά στις δομές των μαλλιών καθώς και να μείνουν στην επιφάνεια τους για να δημιουργήσουν μια προστατευτική επικάλυψη. Για τα μαλλιά υψηλής πόρωσης, τα συνιστώμενα είναι: λάδι καρυδιάς, λιναρόσπορου, σογιέλαιο, λάδι κολοκύθας, έλαιο φράουλας, έλαιο κάνναβης, έλαιο σταφυλιού, έλαιο σπόρων από καρπούζι.
Πώς να προσδιορίσετε το πορώδες των μαλλιών;
Υπάρχει μια πολύ απλή μέθοδος για να προσδιορίσετε το πορώδες των μαλλιών σας. Προετοιμάστε ένα ποτήρι νερό και λίγα … μαλλιά. Βάλτε τα στο νερό και περιμένετε περίπου 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ, παρατηρήστε πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει στα μαλλιά σας. Εάν, μετά από περίπου δύο ή τρία λεπτά, είναι στο κάτω μέρος του ποτηριού, τα μαλλιά σας έχουν υψηλό πορώδες. Οι κλώνοι χαμηλού πορώδους θα επιπλέουν στην επιφάνεια για περισσότερο από πέντε λεπτά. Ωστόσο, προτού αποφασίσετε να εκτελέσετε αυτήν τη δοκιμή, βεβαιωθείτε ότι τα μαλλιά σας είναι καθαρά και χωρίς προϊόντα styling. Αυτά τα προϊόντα θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη διείσδυση του νερού.
Ισορροπημένη θεραπεία
Αν θέλετε τα μαλλιά σας να είναι υγιή και όμορφα, πρέπει να διατηρήσετε μια ισορροπία μεταξύ μαλακτικών, υγροσκοπικών ουσιών και πρωτεϊνών που περιέχονται στα καλλυντικά.
Τα σωματίδια πρωτεΐνης μπορούν να εμφανίζονται σε διαφορετικά μεγέθη. Τα μικρότερα γεμίζουν τα κενά στα μαλλιά, ενώ τα μεγαλύτερα καλύπτουν με προστατευτική επικάλυψη. Οι πιο δημοφιλείς πρωτεΐνες περιλαμβάνουν: μετάξι, ελαστίνη, κερατίνη, πρωτεΐνη γάλακτος, σόγια και σιτάρι. Αυτές οι ουσίες θα είναι τέλειες στη φροντίδα των μαλλιών υψηλής πόρωσης. Θα εξασφαλίσουν ομαλότητα και απαλότητα και επίσης θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των μαλλιών. Τα μαλλιά χαμηλού πορώδους που υφίστανται επεξεργασία με πρωτεΐνες συχνά φριζάρουν και ηλεκτρίζονται.
Οι υγροσκοπικές ουσίες παρέχουν ενυδατικές και υγροσκοπικές ιδιότητες. Σε αυτή την ομάδα ενώσεων, περιλαμβάνουν: γλυκερόλη, υαλουρονικό οξύ, πανθενόλη, αλόη βέρα, μέλι, ουρία. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε υγροσκοπικές ουσίες, θα πρέπει να τις συνδυάσετε με μαλακτικά. Ορισμένες πρωτεΐνες έχουν επίσης ιδιότητες συγκράτησης νερού.
Τα μαλακτικά σχηματίζουν ένα προστατευτικό στρώμα στην επιφάνεια των μαλλιών για να αποτρέψουν την απώλεια νερού. Λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με τις υγροσκοπικές ουσίες. Επιπλέον, τα μαλακτικά λειαίνουν, παρέχουν λάμψη και διευκολύνουν το χτένισμα. Αυτά περιλαμβάνουν: φυτικά έλαια, κεριά, λιπαρές αλκοόλες, παραφίνη και σιλικόνες.